Mexico gjenopptar etterforskning av forsvinningen av 43 studenter

Denne gangen skal etterforskningen foregå under oppsyn av en såkalt sannhetskommisjon, som vil bestå av representanter for ofrene, den nasjonale menneskerettighetskommisjonen og den føderale påtalemyndigheten.

Beslutningen kommer etter mistanke om at tidligere tilståelser i saken er tvunget fram gjennom tortur. En FN-rapport konkluderer med at 43 av de 129 som har blitt pågrepet i forbindelse med saken, er utsatt for tortur under avhørene.

Krass kritikk

Mandagens kjennelse fra den mexicanske domstolen retter krass kritikk mot den tidligere etterforskningen, som knapt har tatt for seg anklagene om at den mexicanske hæren var innblandet i forsvinningen.

Det uoppklarte mysteriet rundt de 43 studentene, som forsvant 26. september 2014, har forblitt et åpent sår i Mexico. Den siste sikre observasjonen av dem var da de ble angrepet av politiet i Iguala, etter å ha kapret flere busser for å kjøre til en demonstrasjon.

Tilbakeviste teori

Tidligere har påtalemyndigheten hevdet at politiet overleverte lærerstudentene til drapsmenn fra narkokartellet Guerreros Unidos, som drepte dem, brente likene og dumpet restene i en elv. Det er kun funnet levninger etter én av studentene.

En uavhengig gransking fra Den latinamerikanske menneskerettighetskommisjonen har imidlertid avvist myndighetenes versjon av hendelsesforløpet.

Pågrep bandemedlem

I mars ble et medlem av Guerreros Unidos pågrepet i saken, noe påtalemyndigheten omtalte som en viktig pågripelse. Mannen hevdes å ha hatt direkte kontakt med studentene da de forsvant.

En rekke politifolk, bandemedlemmer og borgermesteren i Iguala og hans kone er blant de tidligere pågrepne i saken.

(©NTB)

Dr Publish article rss

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *